Pöytäsahat ja jiirisirkkelit
Pöytäsahat ja jiirisirkkelit
Erilaiset sähkökäyttöiset laitteet toimivat tänä päivänä erinomaisina apulaisina monenlaisissa töissä niin kotiverstaissa kuin työmaillakin. Lautatavaran ja muiden materiaalien katkaisemiseksi ei enää tarvitse kaivaa esille perinteistä käsisahaa, vaan katkaisutyöt voi sen sijaan hoitaa huomattavasti kätevämmin ja vaivattomammin sähkökäyttöisillä sahoilla ja sirkkeleillä, jotka varmistavat myös siistimmän työn jäljen.
Jiirisahat ovat tärkeimpiä puusepän ja kirvesmiehen työkaluja. Laite on halpa, käytännöllinen ja monipuolinen ja sillä on helppo tehdä tarkkaa työtä. Laite on myös helppo siirtää.
Esimerkiksi terassin teko sujuu joutuisasti, kun katkaisu- ja jiirisirkkelillä saat tehtyä nopeasti paljon samanmittaista puutavaraa. Katkaisu- ja jiirisahalla voi myös sahata ohuitakin listoja erittäin tarkasti
Pöytäsahojen mallit
Jiirisahoja on olemassa kahta eri mallia. Perinteisessä sahassa terä liikkuu vain ylös ja alas. Liukujiirisahoissa, eli ns. kaappasahoissa, terä liikkuu myös eteenpäin. Perinteisessä jiirisahassa terän koko määrittää sahan sahauskapasiteetin. Kaappamalleissakin suurin mahdollinen sahauspaksuus riippuu terän koosta, mutta liu’un ansiosta sahausleveys on selvästi isompi, joten tällaisella sahalla saa sahattua myös esimerkiksi leveät panelit.
Lähes kaikki yleiset jiirisahat ovat nykyään liukujiirisahoja. Osalla valmistajille on kuitenkin vielä valikoimissaan ilman liukuakin olevia jiirisahoja. Vaikka liukuominaisuuden tekninen toteutus olisi kuinka laadukas tahansa, niin siitä voi tulla sahaan pientä ”klappia”. Liu’uton malli voi siis olla joissain tarkoissa töissä ratkaisevan piirun verran liukumalleja tarkempi, ainakin se on kevyempi ja vie vähemmän pöytätilaa.
Jiirisahan yksityiskohdat
Terä: terän hampaiden lukumäärä vaikuttaa sahausjälkeen eli siihen, kuinka siistiä se on. Terän voi tietysti vaihtaa parempaan ja erilaisia teriä voi hankkia eri käyttötarpeisiin. Hinta ja laatu korreloivat. Sirkkelin sammuessa automaattinen jarru pysäyttää terän.
Teräsuoja: terän suojuksen tulee painua terän eteen, kun se nostetaan ylös. Suojuksen pitää myös liukua pois terän edestä, kun terä painetaan puuta vasten.
Terän kääntäminen ja säätö: terän tulee kääntyä vähintään 45° kulmaan vasemmalle – sirkkelin tulee kääntyä helposti erilaisiin kulmiin! Useimmissa malleissa terät kääntyvät myös muutaman asteen oikealle – joissakin malleissa terät kääntyvät yhtä paljon kumpaankin suuntaan. Selkeä asteikko helpottaa työskentelyä. Sahassa pitää olla myös puristin, jolla sahattava materiaali puristetaan kiinni sahausta varten ja pitkien kannattimien päällä materiaali pysyy vakaasti paikallaan.
Liukukisko: liukuva jatkovarsi mahdollistaa leveämmän materiaalin sahauksen. Kiskon tulee liukua vakaasti ja kevyesti edestakaisin. Jos liukukisko koostuu kahdesta putkesta, terä liikkuu vielä tasaisemmin.
Syvyysrajoitin: kun tehdään esimerkiksi lapa- ja tappiliitoksia, tarvitaan rajoitin. Rajoittimen avulla puusta saadaan sahattua pois vain osa. Rajoittimen käytön – säädön ja lukitsemisen – tulee olla helppoa.
Pystyreuna: pystyreuna tukee syrjällään sahattavia puita – mitä korkeampi reuna, sen parempi tuki. Reunan tulee olla helposti irrotettavissa, jotta sirkkelillä voi sahata vinoon.
Kahva: kahvoja on sekä pysty- että vaakamallia – tärkeää on, että kahva on tarpeeksi iso ja että sen päällyste on pehmeä ja liukumaton.
Valo ja laserlinja: Miten työkohteen valaiseminen on hoidettu – onko laitteessa kohdevalo? Valo auttaa sahaamaan tarkasti. Entä onko laitteessa laseropastin?
Pölynkeräys: pölypussin tyhjentämisen pitää olla helppoa sillä sitä joutuu tekemään usein. Joissakin malleissa on liitin, jonka voi yhdistää pölynimuriin/työmaaimuriin.
Kääntöpöytä: kääntöpöydän tulee olla lukittava ja sen pitää kääntyä vähintään 45° kumpaankin suuntaan. Yleisimpiä kulmia varten pitäisi olla valmiit hahlot sekä selkeät asteikot.
Miten jiirisirkkeliä käytetään?
Käynnistä saha, paina kahva alas ja terä esiin – toimintaperiaate on yksinkertainen. Jiirisirkkelin avulla sahaus on tarkempaa ja leikkauspinnat siistimmät kuin käsisahaa käytettäessä. Terä voidaan kääntää eri asentoihin.
Tarkista sirkkelin säädöt: uusikin laite voi vaatia hienosäätöä. Sahaa puu poikki suorassa kulmassa, tarkista suorakulmalla, että leikkauspinta on 90 ° – ja säädä tarvittaessa sirkkelin ohjuria.
Säätö tapahtuu ohjuria siirtämällä: katkaise virta, avaa ohjurin takana oleva ruuvi ja säädä ohjuri suorakulman avulla.
Katkaisu- ja jiirisirkkeli tulee olla vakaa: kiinnitä laite hyvin alustaa. Epävakaa sirkkeli liikkuu helposti ja sahauspinnasta tulee vino. Sirkkeli kiinnitetään suoraan työpöytään (pulteilla ja muttereilla) tai levyyn (pulteilla), joka kiinnitetään puristimilla työpöytään.
Työnteon turvallisuutta voi parantaa huomattavasti hankkimalla asianmukaiset suojavarusteet, kuten työvaatteet ja suojaimet.
Tervetuloa tekemään edullisia ostoksia joko verkkokauppaamme tai myymäläämme Tuuriin!